Hämtat från Sekotidningen

Bäddat för strejk på järnvägen
En strejk kan bryta ut på järnvägen i början av juni sedan Seko idag har sagt upp det centrala branschavtalet. Under nästa vecka läggs, sannolikt, ett omfattande varsel.
Publicerad: 15 maj 2014 kl 13:29. Ämnen: Almega, Öresundståg, Veolia

I tisdags avslutades de lokala förhandlingarna mellan Seko och Veolia i oenighet och idag sade Seko upp branschavtalet efter att ha misslyckats med att få Almega att acceptera begränsningar i antalet tim- och deltidsanställningar.

– Aktörer som först dumpar sig in på en marknad, och sedan dumpar personalens villkor när verksamheten inte längre kan bedrivas som utlovat, hör inte hemma på den svenska arbetsmarknaden. Veolia är ett skräckexempel på hur avregleringen slår mot våra medlemmar, säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.

Sekos avtalssekreterare Valle Karlsson, säger att motparten kategoriskt tillbakavisat förslag till lösningar och att man därför inte såg någon annan väg än att som enda fackliga organisation säga upp avtalet.

– Om inget oförutsett händer kommer vi redan under nästa vecka tvingas att lägga ett omfattande konfliktvarsel på området. Detta innebär att en strejk kan bryta ut tidigast den 1 juni, säger Valle Karlsson.